RAZVOJ KRUGA POVJERENJA

Dva tjedna nakon početka rata u Ukrajini, zaposlenice Centra mladih Ribnjak su spontano odgovorile na aktualnu ratnu krizu i priljev izbjeglica iz Ukrajine tako što su, u suradnji sa susjednom osnovnom školom, studentima ukrajinistike i nizom volontera,  u subotu 12.3.2022. organizirale prvi HURTOK. Susrete smo  nastavili organizirati iz subote u subotu u stalnom terminu od 10  do 12h, birajući svaki puta drugu školu za partnera u želji da zahvatimo što više učenika/ica i nastavnika/ica.

Događaj je zamišljen kao izbor kreativnih radionica i susreta, zajedničko kuhanje i gledanje filmova u prostorima zgrade u parku Ribnjak, otvoreno za djecu i odrasle iz kvarta, kao i za izbjeglice iz Ukrajine.  Ohrabrene reakcijama malih i velikih posjetitelja, odlučile smo program nastaviti iz subote u subotu, pa dokle nam to vlastiti resursi mogu omogućiti. Izuzetno nam je bitno da sudjelovanje na HURTOKU zagrebačke škole i roditelji objeručke prihvaćaju.

Valja naglasiti da učiteljice pomažu u toj organizaciji u okviru svog slobodnog vremena, van kurikuluma, na naš poziv. U provedbi programa sudjeluju, osim pedagoginja Centra, i niz vanjskih suradnika i suradnica: stručnih pedagoga/ica za pojedine umjetnosti, prevoditelja/ica, terapeuta/ica, vozača/ica. Također, uključila se i ukrajinska zajednica izbjeglica, te pojedini ukrajinski stručnjaci i stručnjakinje provode redovite radionice i održavaju koncerte.  Planiramo i organizirati redovitu psihološku pomoć na ukrajinskom. Filmski program se realizira od doniranih animiranih filmova Zagreb Filma i Pom Pom Filma. Kazališni prvenstveno u suradnji s našim kućnim kazalištem za djecu, Teatrom Poco Loco,  no uskoro se širi na još umjetničkih organizacija koje se samoinicijativno javljaju.

HURTOK je program koji doprinosi razvijanju nove solidarne zajednice u kojoj će izbjeglice iz Ukrajine postati njen ravnopravni dio, te će dapače, svojim znanjima i svojim prisustvom unaprijediti postojeće društvo. Sudeći prema reakcijama, već sada je veliki doprinos HURTOK-a osjećaju prihvaćenosti ukrajinaca i ukrajinki u lokalnoj zajednici, kao i osjećaju sigurnosti te  povjerenja koje nam ukazuju novopridošle majke i djeca. Razvija se obostrano povjerenje koje raste  iz subote u subotu.  Veliki je također doprinos HURTOKA razvijanju osnovnoškolskih zajednica, osvješćivanju potreba integracija i kod nastavnog kadra i kod učenika/ica i njihovih roditelja.  I to na ponajbolji način, kroz praksu i umjetničku kreaciju, a ne kroz ex-katedra pristup. Također, Centar mladih Ribnjak posvećeno radi na tome da radionicama prisustvuju djeca u aktivnoj pratnji odraslih, te se tako bori protiv trenda „brzog društva“ u kojem nemamo vremena za djecu.